dewar ciekły azotPrzechowywanie ciekłego azotu

Pojemniki styropianowe nadają się do przechowywania ciekłego azotu tylko przez krótki okres czasu. Przechowywanie cieczy kriogenicznych przez dłuższy okres czasu wymaga specjalnych warunków zapewniających izolację od otoczenia oraz utrzymanie wewnątrz zbiornika niskiej temperatury. Warunki takie panują w specjalnych termosach, zwanych dewarami.

Właściwości chemiczne ciekłego azotu

Azot skroplony, czyli tzw. ciekły azot, otrzymywany jest w wyniku skraplania i parowania frakcjonującego powietrza atmosferycznego i zalicza się go do cieczy kriogenicznych. Charakteryzuje się brakiem barwy, koloru, smaku i zapachu, jest niepalny i chemicznie obojętny. W warunkach normalnego ciśnienia atmosferycznego ciekły azot wrze w temperaturze -195,8 °C, a topnieje w -210,0 °C.  Dzięki swoim właściwościom jest wykorzystywany na bardzo szeroką skalę w wielu dziedzinach przemysłu, nauki i medycyny. Stosuje się go wszędzie tam gdzie niezbędne są warunki skrajnie niskiej temperatury, wymagany jest błyskawiczny proces mrożenia lub niezbędne jest wytworzenie beztlenowej atmosfery.

DEWARY

Konstrukcja i zasada działania dewaru

 

dewar-BIOTREK3

 

Dewary są pojemnikami o znakomitych właściwościach izolacyjnych. Początkowo wykonywane były ze szkła. Obecnie najczęściej stosowane są dewary metalowe. Mają one gorsze właściwości izolacyjne, ale są o wiele bardziej odporne na uszkodzenia mechaniczne. Naczynia te zbudowane są z bardzo cienkich podwójnych ścianek. Przestrzeń pomiędzy nimi jest szczelnie zamknięta i panują w niej warunki tzw. próżni technicznej. Dzięki temu przepływ ciepła pomiędzy otoczeniem a kriocieczż jest prawie całkowicie wyeliminowany. Pojemnik zamknięty jest korkiem, który również charakteryzuje się dobrymi właśc

iwościami izolacyjnymi. Ważną cechą dewarów jest ubytek cieczy wynikający z jej powolnego nieustannego wrzenia. Zjawisko to nazywamy mocą strat cieplnych i opisuje ono ilość ciepła docierającą do kriostatu w jednostce czasu. Energia cieplna może docierać do wnętrza dewaru poprzez promieniowanie ciepła z zewnętrznej do wewnętrznej ścianki naczynia lub przewodzenie cieplne materiałów, z którymi bezpośrednio styka się dewar.

Pojemność dewarów jest bardzo różna i zależy od ich przeznaczenia. Najczęściej spotykane są dewary mieszczące od 4 do 50 litrów cieczy roboczej.

Dewary mogą być wyposażone w szereg akcesoriów ułatwiających ich użytkowanie takich jak stelaże ułatwiające przemieszczanie pojemnika, dozowanie ciekłego azotu, przechowywanie w nim próbek czy kontrolowanie poziomu zmagazynowanej kriocieczy.

Specjalizujemy się w dziedzinie mikroskopii elektronowej oraz rozwiązaniach dedykowanych do preparatyki próbek mikroskopowych. Skontaktuj się z naszymi specjalistami, w celu doboru optymalnego rozwiązania:

 

PIK INSTRUMENTS 

tel: +48 22 726 74 96

e-mail: kontakt@pik-instruments.pl

ul. Gen. L. Okulickiego 5F

05-500 Piaseczno, Polska

pon-pt: 08:00 – 16:00