dewar ciekły azotPrzechowywanie ciekłego azotu

Pojemniki styropianowe nadają się do przechowywania ciekłego azotu przez krótki okres czasu. Przechowywanie cieczy kriogenicznych, w tym ciekłego azotu, przez dłuższy okres czasu wymaga specjalnych warunków zapewniających izolację ciekłego azotu od otoczenia oraz utrzymanie wewnątrz zbiornika niskiej temperatury. Warunki takie panują w specjalnych termosach, zwanych dewarami.

Właściwości chemiczne ciekłego azotu

Azot skroplony czyli tzw. ciekły azot jest otrzymywany w wyniku skraplania i parowania frakcjonującego powietrza atmosferycznego.  Ponieważ jego temperatura nie przekracza -50°C zaliczany jest do cieczy kriogenicznych. Ciekły azot charakteryzuje się brakiem barwy, koloru oraz smaku. Ponadto jest niepalny i obojętny chemicznie. W warunkach normalnego ciśnienia atmosferycznego ciekły azot wrze w temp. -195,8 °C, a topi się w -210,0 °C.  Dzięki swoim właściwościom jest wykorzystywany na bardzo szeroką skalę w wielu dziedzinach przemysłu, nauki i medycyny. Stosuje się go wszędzie tam gdzie niezbędne są warunki skrajnie niskiej temperatury, proces mrożenia musi być błyskawiczny lub niezbędne jest wytworzenie beztlenowej atmosfery.

DEWARY

 

Konstrukcja i zasada działania dewaru

Dewary są pojemnikami o znakomitych właściwościach izolacyjnych. Początkowo wykonane były ze szkła. Obecnie najczęściej stosowane są dewary metalowe. Mają one gorsze właściwości izolacyjne ale są odporne na uszkodzenia mechaniczne. Naczynia te zbudowane są z bardzo cienkich podwójnych ścianek. Przestrzeń pomiędzy nimi jest szczelnie zamknięta i panują w niej warunki tzw. próżni technicznej. Dzięki temu przepływ ciepła pomiędzy otoczeniem, a kriocieczą jest prawie całkowicie wyeliminowany. Pojemnik zamknięty jest korkiem, który również powinien mieć dobre właściwości izolacyjne. Ważną cechą charakteryzującą dewar jest  ubytek cieczy wynikający z powolnego jej wrzenia. Zjawisko to nazywamy mocą strat cieplnych i opisuje ono ilość ciepła docierającą do kriostatu w jednostce dewar-BIOTREK3czasu. Energia cieplna może docierać do wnętrza dewaru poprzez promieniowanie ciepła z zewnętrznej do wewnętrznej ścianki naczynia lub przewodzenie cieplne materiałów z którymi bezpośrednio styka się dewar.

Pojemność dewarów jest bardzo różna i zależy od ich przeznaczenia. Najczęściej spotykane są dewary mieszczące od 4 do 50 litrów cieczy roboczej. Ciekły azot podczas jego przechowywania powoli wrze co może doprowadzić do wzrostu ciśnienia wewnątrz naczynia dlatego pojemniki o dużej pojemności powinny być wyposażone w zawory bezpieczeństwa.

Dewary mogą być wyposażone w szereg akcesoriów ułatwiających ich użytkowanie takich jak stelaże ułatwiające przemieszczanie pojemnika, dozowanie ciekłego azotu, przechowywanie w nim próbek czy kontrolowanie jego poziomu.

 

Specjalizujemy się w dziedzinie mikroskopii elektronowej oraz rozwiązaniach dedykowanych do preparatyki próbek mikroskopowych. Skontaktuj się z naszymi specjalistami, w celu doboru optymalnego rozwiązania:

PIK INSTRUMENTS 

tel: +48 22 233 10 77

e-mail: kontakt@pik-instruments.pl

ul. Gen. L. Okulickiego 7/9

05-500 Piaseczno, Polska

pon-pt: 08:00 – 16:00